top of page

ANNITA A.  

Ο κόσμος της τέχνης με κέρδισε από πολύ μικρή.

 

Σε ηλικία πέντε χρονών ζωγράφισα τους τοίχους του σπιτιού μου, απλά με ένα μολύβι που είχα πάρει κρυφά από το σπίτι της γιαγιάς μου. Φυσικά δε κατάλαβα ποτέ γιατί η μητέρα μου τα έχασε γυρνώντας σπίτι και βλέποντας τα παραμυθένια έργα μου στους τοίχους! Όμως θυμάμαι πως αμέσως μετά από λίγο καιρό, βρέθηκα σε ένα ατελιέ γνωστού ζωγράφου, ο οποίος ήθελε να με αναλάβει αμέσως βλέποντας τα σχέδιά μου και να με μυήσει στα μυστικά της ζωγραφικής.

 

Κι έτσι σε ηλικία μόλις 8 ετών ξεκίνησα μαζί με τον Ακαδημαϊκό Ζωγράφο, Δημήτρη Καντόπουλο, όλα τα μαθήματα της σχολής Καλών Τεχνών. Ακόμα στα μάτια μου έχω τον εαυτό μου μπροστά σε ένα τεράστιο καβαλέτο να προσπαθώ να μάθω όλες τις τεχνικές και δίπλα μου νεαροί σπουδαστές της σχολής Καλών Τεχνών να με κοιτούν παράξενα και να σκέφτονται τι κάνει ένα μικρό κορίτσι ανάμεσά τους! Εγώ μαγεμένη από αυτόν τον καινούργιο κόσμο, γεμάτο χρώματα και υφές, μάθαινα γρήγορα και εύκολα.

 

Η ζωή μου ήταν η τέχνη, αυτό το είχα καταλάβει από νωρίς. Τα λόγια του πρώτου μου δάσκαλου ήταν τα εξής: «Μικρό μου κορίτσι, η πορεία σου θα είναι σίγουρα μεγάλη κι αν δεν αρέσουν σε όλους τα έργα σου σίγουρα θα μιλούν για τα χρώματά σου, γιατί εκεί είναι η δύναμή σου και η μαγεία σου…»

 

Όμως τα βήματα μου ήθελαν να με πάνε κάπου αλλού…στον κόσμο της μόδας. Η αλλεργία μου στο λάδι και στο νέφτι δε με άφησαν να προχωρήσω στη σχολή Καλών Τεχνών. Έπρεπε οπωσδήποτε η ζωή μου να έχει σχέση με τέχνη. Δε ζούσα αλλιώς… Κι έτσι αμέσως μετά τις πανελλήνιες εγώ το «έσκασα» για άλλα μονοπάτια. Όλοι περίμεναν να τελειώσω διοίκηση επιχειρήσεων, μιας και οι βαθμοί μου με βοηθούσαν σε αυτό, αλλά εγώ ξεκίνησα μαθήματα Σχεδίου Μόδας στη Σχολή Βελουδάκη. Πως θα μπορούσα άλλωστε διαφορετικά ?

 

Ήταν όλα τόσο μέσα μου, τόσο δικά μου… οι μορφές, ο σχεδιασμός ρούχων και αξεσουάρ , τα χρώματα, η ιστορία της μόδας, η ενδυματολογία…όλα στη φύση μου. Κάθε μέρα ήταν για μένα πηγή ζωής και γνώσεων, εργασίες, projects, ξενύχτια για ιδέες πρωτοπόρες, όλα γεμάτα φως…

 

Ταυτόχρονα ήθελα να σχεδιάζω κοσμήματα. Μαζί με την σχολή Μόδας λοιπόν ακολούθησαν και σεμινάρια κατασκευής κοσμήματος στην Χ.Ε.Ν Αθηνών.

Κατά την διάρκεια των σπουδών, είχα την τύχη να βρεθώ στο Παρίσι, να παρακολουθήσω από κοντά επιδείξεις Μόδας γνωστών σχεδιαστών και να βρεθώ στην Μονμάρτη που πάλι η ζωγραφική προσπαθούσε να μου θυμίσει από που ξεκίνησα…

Με την αποφοίτηση από την Σχολή μου παρουσιάστηκε και το μεγάλο δίλλημα… Που θα με οδηγούσε ο κόσμος της Μόδας? Αγγλία, Γαλλία ή Ιταλία… Η επιλογή ήταν καθαρά δική μου απόφαση, μιας και μιλούσα τρεις γλώσσες οπότε τα κριτήρια ήταν διαφορετικά. Ποια κουλτούρα ταίριαζε περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία μου.. Νικήτρια η Ιταλία, μία χώρα που ακόμα με μαγεύει από κάθε άποψη. Έντονη τέχνη, ιστορία, χρώματα γκρίζα, παγερά μα όμως γεμάτα μυστήριο.

 

Στο Μιλάνο στο Instituto Artistico dell’ Abbigliamento Marangoni, συνέχισα την πορεία μου. Εκεί εξελίχθηκα ως άτομο, ως ιδιοσυγκρασία και ως καλλιτέχνιδα στο επίπεδο των σπουδών μου. Προχώρησα τις σπουδές μου στην Μόδα σε επίπεδο πτυχίου Advanced, απέκτησα master στο σχεδιασμό κοσμημάτων και αξεσουάρ και παρακολούθησα σεμινάρια επιπέδου Advanced στην εσωτερική διακόσμηση.

 

Στο τέλος των σπουδών μου ήρθε η καταπληκτική πρόταση από την διεύθυνση του Instituto Artistico dell’ Abbigliamento Marangoni , να συνεχίσω τη πορεία μου μέσα στο ατελιέ του Gianni Versace. Όμως προσωπικοί λόγοι ήθελαν να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα. Παίρνοντας στη βαλίτσα μου, τα πτυχία μου και τις απαραίτητες συστατικές επιστολές, πέταξα πίσω για Αθήνα με προοπτική να δουλέψω μόνο σε υψηλή ραπτική ως σχεδιάστρια, αλλιώς θα γύριζα πίσω πάλι στο Μιλάνο. Κανένας συμβιβασμός στο θέμα της καριέρας μου δε χωρούσε.

 

Και όπως ένα σωστό λιοντάρι που στοχεύει πάντα ψηλά, βρέθηκα στην πόρτα ενός από τα μεγαλύτερα ονόματα της Ελληνικής Μόδας, στον Χάρη Χουρμούζη. Με το portfolio μου αγκαλιά μπήκα στο ατελιέ του στον Λυκαβηττό για συνέντευξη τον Μάρτιο του 1994. Έχω την εντύπωση πως όσο μιλάγαμε τα μάτια μου γυρνούσαν με απίστευτη ταχύτητα στον χώρο και παρατηρούσα ότι γινόταν. Είχα την τύχη να βρεθώ σε πρόβες πριν την επίδειξή του. Εκείνος βέβαια όπως μου είπε αργότερα, είχε δει στα μάτια μου τον εαυτό του και την δίψα μου για την Μόδα. «Γερό στομάχι έχεις?» με ρώτησε χαμογελαστά. «Έχω…» απάντησα ενώ σκεφτόμουν την ερώτησή του. «Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι» ήταν τα λόγια του και αυτά ήταν η αρχή για μία μαγική πορεία πίσω και μπροστά από τα φώτα της Μόδας.

Ένα αληθινό σχολείο, με καλές και κακές στιγμές που με σημάδεψαν και με εξέλιξαν. Ο Χάρης ήταν και θα είναι ένα από τα πιο βασικά άτομα στη ζωή μου. Ο μέντοράς μου.

 

Στον Οίκο Μόδας Χάρης-Άγγελος έζησα τα πιο δημιουργικά χρόνια, ταξίδεψα πολλές φορές για τις ανάγκες των επιδείξεων και ως σχεδιάστρια ολοκληρώθηκα. Είχα την τύχη μέσα από την δουλειά μου να γνωρίσω πολλά αξιόλογα άτομα και καλλιτέχνες. Ένα από αυτά, επιστήθιος φίλος του Χάρη, ο διάσημος γλύπτης-ζωγράφος Νίκος Γιώργος Παπουτσίδης μου πρότεινε να είμαι στο περίπτερο της έκθεσης που έπαιρνε μέρος στο Κεφαλάρι, στην Κηφισιά το 1998 και να παρουσιάζω τα έργα του σαν μικρές ιστορίες. Για μένα ήταν ιδιαίτερες στιγμές και κέρδισα ένα ακόμα σημαντικό άνθρωπο στην ζωή μου.

 

Παράλληλα με την Μόδα ακολούθησαν πολλές σημαντικές στιγμές στη καριέρα μου.

Ακολούθησε συνεργασία με τον Ακαδημαϊκό Ζωγράφο Παναγιώτη Σωτηριάδη από το 1999 έως το 2000, με τοιχογραφίες, επεξεργασία και ζωγραφική Επίπλων.

 

Έλαβα μέρος σε ανοιχτό διαγωνισμό έργων τέχνης με θέμα Beetle Art που διοργάνωνε η εταιρία αυτοκινήτων Volkswagen έχοντας συμμετοχή με τα έργα Millennium και Beetle 2000. Η έκθεση διοργανώθηκε στο Golf της Γλυφάδας τον Ιούλιο του 1999 όπου και μου απονεμήθηκε έπαινος για το έργο Millennium.

 

Βέβαια οι ρυθμοί στον κόσμο της Μόδας δεν άφηναν περιθώριο για οικογένεια ή τουλάχιστον όπως την είχα εγώ στο μυαλό μου. Έτσι αποφάσισα να αφήσω τον μαγικό αυτόν κόσμο για χάρη της προσωπικής μου ευτυχίας το 2000. Η τέχνη όμως πάντα παρούσα στη ζωή μου.

 

Το 2001 δημιούργησα την επιχείρηση Annita Platis Collections, με ιδιαίτερα συλλεκτικά είδη διακόσμησης που έφερνα από την Φλωρεντία και Βενετία και δικά μου έργα τέχνης. Επίσης ασχολήθηκα και με την εσωτερική διακόσμηση επώνυμων σπιτιών και επαγγελματικών χώρων.

 

Το 2007 μία νέα μου καλλιτεχνική ιδέα δημιούργησε την επιχείρηση All My Life. Ως Wedding & Event Planner πολλών εκδηλώσεων, σχεδίαζα τα προσκλητήρια, δημιουργούσα χειροποίητες μπομπονιέρες και είχα την επιμέλεια και τον σχεδιασμό της διακόσμησης των χώρων.  

 

Στα τέλη του 2010, ύστερα από κάποια γεγονότα που με αποσυντόνισαν, αποφάσισα να σταματήσω για λίγο από όλα και να απομονωθώ για να επαναπροσδιορίσω την ζωή μου. Η τέχνη μπήκε για λίγο στο συρτάρι του μυαλού μου, μέχρι να ετοιμάσω τον εαυτό μου για νέα βήματα και νέους δρόμους καλλιτεχνικούς.

 

Το 2016 οι λέξεις ενός πολύ αγαπημένου μου προσώπου με ξύπνησαν από τον λήθαργο και την άρνηση που είχα. «Δεν μπορείς να απαρνηθείς την φύση σου. Εσύ είσαι γεννημένη για την τέχνη. Είσαι Τέχνη. Μην αλλάζεις για κανέναν. Ζήσε ξανά στον δικό σου μαγικό κόσμο.» Είχε δίκιο…

 

Την επόμενη κιόλας μέρα ήμουν γεμάτη ιδέες και έμπνευση. Κρατούσα σημειώσεις και πρόχειρα σκίτσα για να μην ξεχάσω το βασικό concept.Τα έργα για την μελλοντική έκθεση ζωγραφικής μου είχαν ήδη ξεκινήσει να παίρνουν σάρκα και οστά. Κράτησε σχεδόν 2 χρόνια η πραγματοποίηση της νέας μου συλλογής, που την αποτελούσαν 18 έργα, δουλεμένα σε καμβά, με ακρυλικά, κάρβουνο, τεχνικές παλαίωσης και χρήση ψηφιακών μέσων. Μία συλλογή εμπνευσμένη από όνειρα, συναισθήματα και στιγμές ζωής. Το όνομα της, «Faces & Characters».

 

Τον Απρίλιο του 2018, η συλλογή μου ολόκληρη πουλήθηκε σε επιχειρηματία στο Portofino στην Ιταλία, πριν καν παρουσιαστεί σε έκθεση στην Ελλάδα. Τα έργα κοσμούν boutique hotels και επαύλεις.

 

Ταυτόχρονα με την πρώτη συλλογή, ετοιμαζόταν μία δεύτερη ιδιαίτερης φιλοσοφίας. Αποτελείται από 10 έργα, δουλεμένα σε μαύρο καμβά, με τεχνική παλαίωσης, με ακρυλικά, ειδικούς μαρκαδόρους χειροτεχνίας και κάποια έχουν προσθήκη διακοσμητικών υλικών. Το όνομα της συλλογής, «My Soul Kingdom». Ένα διαφορετικό ταξίδι, σε ένα ξεχωριστό βασίλειο.

 

Και οι δύο συλλογές στην ιστοσελίδα μου, συνοδεύονται από δικά μου ποιήματα. Κάθε έργο είναι και μία ιστορία. Κάθε κείμενο περιγράφει την πηγή έμπνευσης, τις στιγμές του εσωτερικού ταξιδιού μου.

Στα μέσα του 2019, γεννήθηκε μία νέα συλλογή με το όνομα “Eternal Lover”.

Εντελώς ξαφνικά, είχα την ιδέα να ετοιμάσω μια εικόνα στον υπολογιστή μου για να αποκτήσω περισσότερη ελευθερία στη διαδικασία ανάπτυξης. Ως ζωγράφος, σχεδιάστρια μόδας και στυλίστρια, αυτή η διαδικασία με γέμισε ενθουσιασμό. Μια συμφωνία με γραφικά, γυναικεία πορτρέτα, κολάζ και εικαστικές συνθέσεις. Αποφάσισα να δείξω τη δημιουργικότητά μου μέσω του σουρεαλισμού, επειδή το συγκεκριμένο ύφος μου προσφέρει περισσότερη ελευθερία να μεταφέρω τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου μέσα από τον καμβά. Αυτή λοιπόν είναι μια συλλογή πιο σουρεαλιστική, αλλά πολύ σαγηνευτική. Γεμάτη χρώματα, θηλυκότητα και στοιχεία της φύσης. Και αυτή η συλλογή συνοδεύεται από ποιήματά και σκέψεις μου.

 

Το έτος 2020, άλλη μια έμπνευση, μέσα από την οποία γεννήθηκαν ένας πίνακας κι ένα παραμύθι.

Από τότε που ήμουν μικρό κορίτσι, αγαπούσα την ανάγνωση βιβλίων και ιδιαίτερα των παραμυθιών. Άρχισα να δημιουργώ βιβλία από τις δικές μου ιστορίες και ζωγράφιζα εικόνες, για να τις απεικονίσω σε αυτά. «Η πριγκίπισσα και το κόκκινο χρυσόψαρο» είναι το πρώτο μου παραμύθι. Στην κατηγορία "Fairytales & Paintings", θα δείτε μία άλλη όψη της Τέχνης.

 

Στα τέλη του 2020, ξεκίνησα την νέα συλλογή έργων με τίτλο "Camouflage". Η συλλογή απαρτίζεται από 10 πίνακες.

Το 2022 μία συλλογή με τον τίτλο ''Words'', ολοκληρώθηκε, η οποία απαρτίζεται από 7 έργα.

Το 2023 δημιούργησα μια συλλογή έργων τέχνης που ονομάζεται "Links".

Πρόκειται για μια συλλογή που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και θα αποτελείται από είκοσι έργα τέχνης.

Ευχαριστώ πολύ τον συνθέτη Δημήτρη Αθανασίου για την μουσική επιμέλεια της ιστοσελίδας μου.

 

Σας προσκαλώ στον δικό μου ιδιαίτερο κόσμο. Έναν κόσμο μαγικό, που ταξιδεύει το μυαλό και την σκέψη. Μέσα από τα δικά μου μάτια θα περιπλανηθείτε σε διαφορετικά μονοπάτια της Τέχνης. Με βοηθούς τα πινέλα μου και την γραφή μου, θα σας οδηγήσω στο δικό μου βασίλειο, στο δικό μου χρωματιστό σύμπαν .

bottom of page